dinsdag 3 april 2007

Conventionele toepassing van de reglementering inzake overheidsopdrachten

Het komt wel vaker voor dat een opdrachtgever die niet onderworpen is aan de wetgeving overheidsopdrachten toch verkiest om (een deel van) die wetgeving te gebruiken bij bestellingen van werken, leveringen of diensten.

Het Hof van Beroep van Gent sprak zich in een arrest van 10 november 2006 uit over de vraag of een opdrachtgever in zulke "private" gevallen mag oordelen dat hij de opdracht niet gunt aan de laagste inschrijver.

Blijkens het uittreksel dat in het laatste nummer van het Tijdschrift voor Aannemingsrecht verscheen, oordeelde het Hof dat wanneer een private opdrachtgever geen voorbehoud maakt ten aanzien van sommige delen van de wetgeving overheidsopdrachten hij verplicht is de normale regels van die wetgeving te volgen. Het Hof stelde dat er "in casu geen afwijking m.b.t. de toewijzing voorzien is, zodat [de opdrachtgever] de opdracht diende toe te wijzen aan de laagste inschrijver".

Spijtig genoeg is maar een deel van het arrest gepubliceerd, zodat we niet weten wat de specifieke omstandigheden waren noch kunnen beoordelen wat de volledige juridische redenering van het Hof was. In ieder geval valt uit het arrest af te leiden dat er waakzaamheid geboden is bij het gemakshalve verwijzen naar de wetgeving overheidsopdrachten in gevallen waarin men die niet moet toepassen.

Geen opmerkingen: